.
Mathilda & het Jaarwiel

In 2019 ga ik in 8 fasen het Jaarwiel i.c.m. Godinnen van eigen bodem leren kennen. Voor mij een compleet nieuwe taal; manier van denken en voelen.
Aan de start van de 1e fase heb ik het gevoel dat het bij me past. Daarom lijkt het me fijn om je deelgenoot te maken van het pad dat ik ga bewandelen.
Vooraf wil ik Coby bedanken omdat zij me de online jaartraining :
Op stap met Moeder Aarde cadeau heeft gegeven.
.

Deel 6 : Herfst - Equinox & Nehalennia

Na deel 2 komt meestal deel 3, maar bij mij kan dan zomaar deel 6 zijn… Dat komt omdat ik het niet kan laten om dingen wel lekker in mijn achterhoofd te laten sudderen… maar niet uit te voeren. Zo ging dat dus met deel 3,4 en 5. Ik hoop het ooit nog eens af te leren.

Des te beter confronteren de eerste zinnen die deze stap in het Jaarwiel illustreerden : Wat is je oogst van dit jaar? Valt je dat misschien wat tegen omdat je minder hebt bereikt dan je voor ogen had?

Ik besloot dat besef maar te omarmen toen ik starte met mijn wandeling. En wat was dat een fijne wandeling. Ze was korter dan ik had verwacht omdat zich zoveel aandiende binnen de eerste 200 meter. Ik was aan het kijken, ontving inzichten en maakte er foto’s bij. Daar is deze vrolijke collage het resultaat van. Als eerste passeerde ik een schitterende dahlia-strook, het zijn mijn favoriete bloemen. Ik vroeg mezelf af welke ik de mooiste vond… en toen werd ik vooral aangetrokken tot de dikke knoppen die niet meer uit zouden komen. Wat paste dat mooi bij het opmaken van mijn oogst-balans… niet uitgekomen plannen zijn net zo goed mooi! Juist de mix van bloemen en niet uitgekomen knoppen maakte de schoonheid. Ik wandelde verder en passeerde een stuk van een boomstam. Het zette me even stil bij het woord : onvergankelijkheid. Het is een kernwoord bij deze stap in het Jaarwiel. We praten volgens mij vaker over vergankelijkheid. De cyclus van leven en dood, opbloeien en loslaten, zaaien en oogsten… gaat over onvergankelijkheid. Wat dood gaat, is bouwstof voor het volgende leven. Ik weet het wel, maar soms komt het echt binnen en kan ik me laven aan dit hoopvolle besef. Dat het zo ook mag gaan met al mijn gestrande mooie ideeën. Dat ze voeding worden voor nieuwe die ooit een keer gaan uitkomen, die ik ooit mag oogsten.  

De foto’s van het water heb ik gemaakt ter ere van Nehalennia. Zij is o.a. de Godin van het water en haar naam heeft verbinding met het groen oplichtende water dat in Zeeland voorkomt. Nou… moet je nou het water in het Geestmerambacht zien…. sommigen noemen het algen… voor mij is het Nehallenia-Water. Ik vond het een bijzonder element, juist tijdens deze wandeling.

En voor wie zich afvraagt wat Elsie daar rechtsonder in de collage doet… op dat bankje zit ik nu mijn blog te schrijven. Ik ben dol op dit mooie gebied bij het Geestmerambacht… en ja ik ben ook dol op haar.

Deel 2 : Lente-Equinox & Ostara

Op 20 maart was officieel de Equinox… wat een schitterde naam voor zo’n bijzonder moment .Het is het moment dat de zon loodrecht boven de evenaar staat. Daardoor is overal op aarde het licht en de donkerte precies in evenwicht.. Op het noordelijk halfrond is dat het startsein voor de Lente en op het zuidelijk halfrond is dat het startsein voor de herfst. In de afgelopen dagen heb ik dit besef regelmatig door mijn gedachten laten gaan. Licht & donker precies in evenwicht… De natuur en de dieren zullen dit ongetwijfeld voelen, het is voor de natuur het moment om weer vruchtbaar te worden. Maar Merk ik het ook zo instinctief? Heeft mijn lichaam dat door? Wat doet het met mijn energie? Op dit moment is het nog vooral mijn gedachte die me er bewust van maakt. Op momenten dat ik me bijvoorbeeld moe of gefrustreerd voel zeg ik tegen mezelf. Het mag er zijn, maar het licht is aan de winnende hand, voel maar of je er ruimte voor kan maken. Verder is het natuurlijk wel echt zo dat het lengen van de dagen mijn energie-huishouding enorm goed doet. 

Dan mijn wandeling op 22 maart. ze ontstond onverwacht omdat ik een fietstocht vanwege optrekkende koude zeemist toch liet schieten. Ik besloot de bus te nemen naar mijn bestemming. doordat ik vanwege deze wending zoveel vroeger was, koos ik op gevoel een uitstaphalte en daarvandaan ging ik een wandeling maken. En dat paste precies bij de intentie van Lente & Ostara. Ik besloot de natuur te observeren op balans en vruchtbaarheid. Zo dacht ik in mezelf… jullie vinden het nu dus helemaal in balans… waar zie ik dat aan? Haha… natuurlijk zag ik dat niet! Het was guur vanwege die zeemist. Deze trok met spannende flarden door de duinen heen. En dat was een gaaf gezicht. Bij een kruispunt koos ik dat wat me de kortste route naar het dorp leek. En daardoor kwam ik in een magische valei terecht. Het was overduidelijk een broedgebied voor vogels want hun geluid was heerlijk aanwezig. En aan de randen van de valei stonden bosjes narcissen. En laten deze nou net de bloemen zijn die bij Ostara horen. 

Bij deze stap in het jaarwiel heb ik minder verbinding gelegd met de Godin. Maar misschien komt dat wel omdat het ook maar de vraag is of Ostara wel bestaan heeft. Wat deze stap in het Jaarwiel me wel heeft gebracht is een nieuwe kijk op de Lente. Waar dat voorheen in mij gefocust was op bloesem & lammetjes, heb ik me dit keer voor het eerst gericht op de Equinox.. Het besef van balans tussen Licht en donkerte en dat vanuit die positie het Licht sterker gaat worden. En dat is een hele vruchtbare en vreugdevolle gedachte – Aho!

Deel 1 : Imbolc & Brigida

Eerst zal ik uitleggen waar de Jaartraining : Op stap met Moeder Aarde me toe uitnodigt. Het Jaarwiel bestaat uit 4 Hemelfeesten en 4 Aardefeesten. Als je het Jaarwiel vanaf 1 januari oppakt dan start je met het eerste Aardefeest op 1/2 februari en dat heet Imbolc. Imbolc vertaal ik vrij als : in de buik van de Aarde. De winter is nog gaande en diep van binnen rijpen de zaden die willen gaan groeien. Imbolc gaat over inspiratie voelen, waar wil je dit jaar mee aan de slag gaan? In de Jaartraining wordt aan ieder feest een Godin gekoppeld die afkomstig is uit onze eigen omgeving. En aan Imbolc is Brigida toegewezen. Zij passen bij elkaar omdat ook Brigida staat voor inspiratie, ze draagt bijvoorbeeld een vlam op haar hoofd en met haar staf slaat ze op de aarde om wakker te maken wat daarin leeft. Zowel over Imbolc als over Brigida is veel meer te schrijven, maar dat is mijn intentie niet. Ik wil met je delen wat de 8 fasen uit de training met me doen.

Alle 8 de fasen starten met een stukje inlezen, kennis tot me nemen over de eigenschappen van het desbetreffende Hemel- of Aardefeest en de daaraan toegewezen Godin. Vervolgens mag ik naar een visualisatie luisteren. En daarna maak ik een wandeling in de natuur om vanuit mijn wandel op Moeder Aarde tot inzichten te komen over uitnodigende vragen waar de visualisatie mee afsloot.

31 januari maakte ik mijn eerste wandeling en dat deed ik rondom het Geestmerambacht (natuurgebied vlak boven Alkmaar). Ik starte met een blauwe lucht en dus veel zon. Halverwege trok er verrassend snel een grijze mist op en eindigde de wandeling grauw. Maar ik straalde van binnenuit en vond de grauwheid net zo mooi als de blauwe lucht. Er lag sneeuw op de grond en daardoor was mijn hele wandeling doordrongen van de kleurcombinatie wit/groen. Laten dat nu net de 2 kleuren van Brigida zijn… Aan het begin van mijn wandeling zat ik nog vol met gedachten over hypotheekstress rondom ons nieuwe huis. Daarom besloot ik hardop te gaan benoemen wat ik allemaal zag, zodat ik uit mijn gedachten kon stappen en de omgeving kon omarmen. Dat lukte goed en ik besefte me dat mijn stress volstrekt nutteloos was omdat mijn gedachten over de hypotheek niets konden veranderen aan de uitkomst. Dus dan kan je ze maar beter loslaten… En daarna kon ik mij openen voor de centrale vraag van Imbolc & Brigida : Mathilda, welke zaden die in jou liggen, wil je tot bloei laten komen in dit jaar?

Ik wil mijn moeder-zijn weer laten uitgroeien naar mijn omgeving. Voordat Elsie werd geboren begeleide ik Dansretraites bij Dansklooster. Daar kreeg ik vaak van deelnemers terug dat ik voor hen voelde als een Moeder. Ik vond dat een heerlijk compliment om te ontvangen. En ik voelde me sterk verbonden met deze rol, voor velen. Nu Elsie er is merk ik dat ik deze rol met hart en ziel vervul naar Elsie alleen. Dit jaar wordt het tijd om deze rol weer te laten groeien naar anderen. En als ik me dat bedenk, vult mijn hart zich met Liefde en Zorgzaamheid. Het zal me nog niet lukken om weer Dansretraites te gaan begeleiden. Maar ik weet hoe ik toch kan terug kan keren maar die Moeder. Dat kan ik doen door Gastvrouwe en Kokkin te zijn. Deze keuze had ik al gemaakt, maar nu vanuit deze wandeling vult het zich met wat helemaal juist voelt. En ik besefte me dat dit beeld en gevoel dat ik heb bij Moeder zijn, ingezet kan worden op meer terreinen. Dan denk ik aan een aantal vriendschappen en familierelaties. Mijn ondersteunende rol naar Coby & Michael. Het plan om samen met mijn zus Linda iets nieuws op te bouwen in het werkveld van Autisme op de Werkvloer.

Op 1 februari maakte ik nog een wandeling in de beeldschone witte natuur van Bergen en daar verdiepte mijn plan zich met deze gedachte: Als ik kook voor de dansers van de dansdagen en retraites, dan ga ik me laten leiden door het Jaarwiel en de Godinnen! De 8 feesten van het Jaarwiel en de Godinnen zitten namelijk boordevol metaforen die je kan vertalen naar ingrediënten. Het gelukkige toeval wil dat ik op Zaterdag 2 februari mag koken voor de Dansdag in de Berkeley in Bergen. Hoe bijzonder dat deze dansdag precies op Imbolc valt. Toen we het planden had ik nog nooit van Imbolc gehoord!

Voor de Dansdag maak ik altijd een soep en een salade. En met inspiratie vanuit Imbolc & Brigida kook ik dit :
Witte Bloemkoolsoep met (amandel) Melk & Tijm
Wit & Groen zijn de kleuren van Brigida en Imbolc betekent ‘Melken’ 
Boekweitsalade met Winterpostelein & Granaatappel
Boekweit is een zaad, en het zaad wakker maken staat centraal in deze fase

Ik ga lekker verder genieten van wat deze fase uit het Jaarwiel me geeft. En dan kom ik hier weer terug aan de start van de 2e fase. Dat zal zijn rondom het eerste Hemelfeest : Lente op 21 maart – verbonden met de Godin Ostara.